Valg av gulv

Hvilket gulv skal man velge og skal man i det hele tatt bytte gulv?

I forbindelse med nytt hus eller oppussing blir man stående ovenfor mange valg som kommer til å sette spor i ditt hus å lengre tid fremover. Eksempel på typiske valg:

 • Skal jeg pusse ned eksisterende gulv eller skal jeg legge nytt?
 • Skal jeg ha bred eller smal parkett?
 • 3 striper eller 1 strip parkett?
 • Skal gulvet ta opp fargen fra andre elementer i huset?
 • Lakket eller oljet gulv?
 • Skal gulvet ha fals på 2 sider, 4 sider eller ingen sider av parkettbordet?
 • Og ikke minst, hvor mye penger ønsker jeg å bruke på gulvet.

Budsjett? La oss begynne med det siste punktet først da dette er det absolutt viktigste. Sett opp et budsjett for alt det arbeidet du ønsker å gjøre og skaff deg også en god forståelse for hvilket arbeid du må sette vekk og hvilket arbeid som du vil gjøre selv. Igjennom denne prosessen vil du få en god oversikt på hva som går hvor.

Nytt eller gammelt gulv? Bygger du nytt hus er det intet valg da man må ha gulv, og da er det kun snakk om hvilken type. Men om man pusser opp kan det være lurt å gjøre seg opp noen tanker om man får det uttrykket man ønsker med å slipe ned eksisterende gulv for så å behandle dette. Man skal ikke på død og liv bytte gulv men heller se de muligheter de eksisterende gulvet har. Ofte har en arkitekt vært inne i bildet og møysommelig valgt ut gulv som skulle passe til rommenes arkitektoniske stil. Dette koster også penger vi anbefaler å sette kostnadene oppimot hverandre med tanke på pussing av gulv kontra nytt gulv. Differansen trenger ikke være så stor og kanskje billigere med nytt gulv i enkelte tilfeller.

Nytt gulv – valg av stil. Se på huset ditt, rommene og hvordan dem henger sammen med hverandre. Se på trappen og kanskje kjøkkenet. Hvilken stil ønsker du? Minimalistisk, herskapelig eller kanskje en noe mer kunstnerisk stil? Lys, mørk eller natur? Hus, hytte eller leilighet? Hvordan faller lyset inn i rommet? Mye av dette settes av premissene for hvordan du velger å innrede rommene men tenk igjennom. Vil du at gulvet skal ha et røft uttrykk eller gi følelsen av det lune. Det er litt vanskelig ikke sant. Noen få enkle steg og spørsmål på veien basert på ordene over kan være som følger:

 1. Lyst, natur eller mørkt gulv?
 2. 3 strip eller 1 strip?
 3. Fals på ingen sider, 2  lang sider eller 4 sider av gulvbordet?
 4. Dersom 1 strips, smale eller brede bord?
 5. Klikk eller lime gulvbordene?
 6. Mønster – vil du legge gulvbordene i noe mønster for eksempel fiskebein eller side om side?
 7. Lakket eller oljet gulv?

Om du er i tvil eller ønsker noen gode råd må du ikke nøle med å ta kontakt med oss. Vi hjelper deg.